Hoe veranker je een leercultuur binnen je organisatie?

Wil jij verder met digitalisering? Hieronder delen we hacks, opleidingen en technologie die je kunnen helpen met het zetten van de volgende stap

Deze hacks zetten je op weg

Lunch & Learn

Organiseer op regelmatige basis Lunch&Learn sessies waarbij één medewerker uitlegt wat hij kan. Dat hoeft zelfs niets met het werk te maken hebben. Zoals tomaten kweken, een autoband vervangen, tiktokfilmpjes maken, canva.com gebruiken, … Dat hoeft niet langer dan een kwartiertje te duren.

2 clicks, 10 seconds

Eén van dé grote trends binnen opleiding en training momenteel is ‘Workflow learning’. Hoe kunnen we leren integreren terwijl medewerkers aan de slag zijn. En dan verlaten we ietwat de sfeer van klassikale, formele trainingen en komen we bij ‘performance support”. Hoe kunnen we onze medewerkers, als ze bvb. geconfronteerd worden met problemen, de juiste informatie verschaffen op het juiste moment. En dan is het vlot toegankelijk maken van leermateriaal (procedures, checklists, flowcharts, …) van cruciaal belang. Stelregel hier is “2 clicks, 10 seconds”. Is onze info raadpleegbaar binnen de 2 muisklikken of binnen de 10 seconden? Klinkt evident, maar neem maar eens de proef op de som. Hoe vaak moet een medewerker inloggen en doorklikken alvorens hij/zij de nodige info vindt op bijvoorbeeld het intranet?

Opleidingen op teamniveau

Is in jouw organisatie alles rond opleidingen centraal georganiseerd? Dan kan het wel eens het overwegen waard zijn om die verantwoordelijkheid dichter bij de medewerker zelf te brengen. Maak het teamaangelegenheid en een vast punt op elk teamoverleg. Zo kunnen bv. ploegchef en operatoren zelf hun opleidingen beheren.

 

Een technisch steuntje in de rug

Levenslang leren… Je hebt de term recent vermoedelijk al tig keren zien passeren. Temidden deze uitdaging staat de moderne Learning & Development professional. Maar wat zijn de rollen van een L&D-medewerker en over welke skills moet die professional idealiter beschikken? POM West-Vlaanderen en SBM ontwikkelden een tweetal jaren geleden een mini-tool waar je even de check kan doen. Je ontdekt het via https://lndskills.carrd.co/

Hulp met je workflow

Herinner je je nog die ‘2 clicks, 10 seconds’? Welaan, gelukkig zijn er talloze providers die hierop inspelen en die het voor organisaties makkelijker maken om leren te integreren ‘in the flow of work’.
Bovendien vinden we ook heel wat goede Belgische providers in dit segment. Denk in deze context bijvoorbeeld aan Manual.to, Proceedix of Azumuta

Nuttige opleidingen of leermethodes

Heb je al eens nagedacht om meters en peters in te schakelen om opleidingen te geven aan nieuwe werknemers? Hier vind je meer info.

Wilt u een impactvol opleidingsbeleid en -visie ontwikkelen? Met een cursus ‘Learning & Development expert’ leer je praktische hulpmiddelen om met een sterk opleidingsbeleid uit te pakken.

Heb jij een van onze tips toegepast in je organisatie?

    Klaar om de volgende stap te zetten?
    Ontdek hier meer