Hoe stimuleer je eenvoudig leerbereidheid en kennisdeling binnen je organisatie?

Wil jij verder met digitalisering? Hieronder delen we hacks, opleidingen en technologie die je kunnen helpen met het zetten van de volgende stap.

Deze hacks zetten je op weg.

Mix & Match

Deze hack om kennisdelen te vergemakkelijken begint bij het invullen van een formulier. Elke medewerker somt 5 zaken op waarin hij goed is. En ook 5 zaken waarin hij sterker wil worden. Bijvoorbeeld: ik kan goed draaitabellen in excel maken. Ik zou graag beter worden in visuele slides maken. Op basis van alle antwoorden kan er gecombineerd worden en mensen samengebracht die elkaar iets kunnen leren.

Nuttige opleidingen en leermethodes

Voor de durvers: geef elke medewerker letterlijk en fysiek een opleidingsbudget. Niks aan te vragen, niks centraal te beheren, … Je toont heel sterk waarop medewerkers recht hebben én je maakt medewerkers zelf verantwoordelijk voor hun leerproces en hun budget.

Groen Blaadje Gezocht

Met een chique term heet het ‘reverse mentoring’. Eenvoudig gezegd: iedereen uit het management (in brede zin) met lange ervaring volgt een dag een jonge medewerker. Je zal verrast zijn wat je allemaal kan leren. Het enige wat je nodig hebt is een nieuwsgierige, leergierige blik.

Een cultuur van kennisdeling binnen jouw bedrijf start bij het opleiden en delen van kennis met nieuwe medewerkers. Een organisatie slaagt maar in haar opzet als nieuwe medewerkers of collega’s ondersteund worden door ervaren collega’s. Het inwijden in de cultuur en het doorgeven van kennis komt van de leidinggevende of van collega’s. Die laatsten moeten over specifieke vaardigheden en inzichten beschikken om deze cruciale collegialiteit tot een goed einde te brengen. Het trainen van de trainer kan hierbij een belangrijke tool vormen.

Flex Id

Leeroplossingen? Dat is maatwerk
  • Ondervind je dat het niet altijd gemakkelijk is om werknemers te motiveren?
  • Ken je de competenties van je personeel niet en kan je ze bijgevolg niet op de juiste manier inzetten?
  • Slaag je er niet in de goede werkkrachten te vinden en aan je bedrijf te binden?

Voor dit soort vragen kan je terecht bij Groep Syntra West. Als expert in leeroplossingen staan zij in voor didactische begeleiding, ontwikkelen van digitale inhoud en de ontwikkeling van de juiste leeroplossing voor je werknemers. Aan de hand van nieuwe leermethodieken zoals e-learning, mobiel leren en webinar on demand zetten ze in op versterking van competenties.

Voor meer informatie, neem een kijkje op:

Heb jij een van onze tips toegepast in je organisatie?

    Klaar om de volgende stap te zetten?
    Ontdek hier meer