Deze hack om kennisdelen te vergemakkelijken begint bij het invullen van een formulier. Elke medewerker somt 5 zaken op waarin hij goed is. En ook 5 zaken waarin hij sterker wil worden. Bijvoorbeeld: ik kan goed draaitabellen in excel maken. Ik zou graag beter worden in visuele slides maken. Op basis van alle antwoorden kan er gecombineerd worden en mensen samengebracht die elkaar iets kunnen leren.
Voor de durvers: geef elke medewerker letterlijk en fysiek een opleidingsbudget. Niks aan te vragen, niks centraal te beheren, … Je toont heel sterk waarop medewerkers recht hebben én je maakt medewerkers zelf verantwoordelijk voor hun leerproces en hun budget.
Met een chique term heet het ‘reverse mentoring’. Eenvoudig gezegd: iedereen uit het management (in brede zin) met lange ervaring volgt een dag een jonge medewerker. Je zal verrast zijn wat je allemaal kan leren. Het enige wat je nodig hebt is een nieuwsgierige, leergierige blik.
Een cultuur van kennisdeling binnen jouw bedrijf start bij het opleiden en delen van kennis met nieuwe medewerkers. Een organisatie slaagt maar in haar opzet als nieuwe medewerkers of collega’s ondersteund worden door ervaren collega’s. Het inwijden in de cultuur en het doorgeven van kennis komt van de leidinggevende of van collega’s. Die laatsten moeten over specifieke vaardigheden en inzichten beschikken om deze cruciale collegialiteit tot een goed einde te brengen. Het trainen van de trainer kan hierbij een belangrijke tool vormen.
Voor dit soort vragen kan je terecht bij Groep Syntra West. Als expert in leeroplossingen staan zij in voor didactische begeleiding, ontwikkelen van digitale inhoud en de ontwikkeling van de juiste leeroplossing voor je werknemers. Aan de hand van nieuwe leermethodieken zoals e-learning, mobiel leren en webinar on demand zetten ze in op versterking van competenties.
Voor meer informatie, neem een kijkje op: